Kategóriák
Zumba

Mozogj és mosolyogj ritmusra

ZUMBA®, ahonnan a tanítványok mind mosolyogva jönnek ki az órákról

A parkolóban hallom a zenét, a lépcsőházban a lüktetést is átveszem, s mire odaérek a táncteremhez, már én is ütemesen lépkedek. Ha háttal érkeznék meg, akkor is érezném, hol áll Móni, az oktató – egyszerűen árad belőle az energia.

Mosolyogj, érezd jól magad és mozogj, ez a házirend – meséli Farkas Monika. Tatabányai tánciskolájában, a FreeDanceHall-ban ugyanis nem „csak” tánc-, hanem zumba®-fitness órákat is tart. Moni ugyanis immár a megye első hivatalos nem csak Zumba®-Fitness, hanem Zumba®GOLD és Zumbatomic®, valamint Zumba®Core&Sentao oktatója is!

A Zumba® GOLD kifejezetten az idősebb, 55 év feletti, ám még mindig aktív korosztály számára lett kifejlesztve – avat be a különbségbe. – Számukra ez egy társasági esemény, mozgás közben pedig még az ízületeket is karbantarthatják és növelhetik saját egyensúlyukat és rugalmasságukat.

Noha a célközönség az 55 év felettiek, ám azok számára is megfelelhet a GOLD első körben, akik kicsit lassabban, kevésbé intenzíven akarják megtanulni az alapokat. És az sincs hátrányban, aki sosem tanult táncolni!

A Zumbatomic® a gyerekeknek szól, kétfelé bontva – folytatja a „műhelytitkok” ismertetését Moni. – A kis-csillagok a 4-7, a nagy-csillagok pedig a 8-12 éves gyerekek. A tomicban a fő cél nem a pörgetés, a zsírégetés, hanem a gyerekek különböző képességeinek – mozgáskoordináció, memória, kreativitás – fejlesztése.

Természetesen nem szorulnak háttérbe a „basic” zumba órák sem sőt, a paletta tovább bővült a kifejezetten alakformáló, erősítő specifikációkkal vagyis a Zumba® CORE & SENTAO órákkal is, így most már a lehető legteljesebb a kínálat – a legkisebbektől a legidősebbekig, mindenki megtalálhatja a Freedancehall-ban azt, ami számára a legtesthezállóbb. Minden óra jó hangulatban telik, s Moni mindig sort kerít egy kis játékra is.

A zumba®-fitness egyébként az utóbbi egy évben (2011-2012) hódított hatalmas teret magának. A fitness és a latin tánc keveréke, zsírt éget, alakot formál és növeli az állóképességet. Azonban ahány oktató, annyi féle zumba – nem mindegy, hogy ki milyen „múlttal” rendelkezik.

Sok függ a habitustól, az óratípustól, meg attól is, hogy valaki korábban fitness-es, vagy inkább latin táncos volt – vázolja fel a különbséget, miközben már elkezd készülődni a következő órára. Az biztos, hogy Moni latinos múltja nem hagy maga mögött kívánnivalót, hiszen kétszeres senior magyar bajnok és világbajnoki nyolcadik helyezett. Így neki nem okoz gondot zumba közben, hogy átvegye a zene lüktetését és lefordítsa „zumba-nyelvre”.

Eközben a hangulat kezd újra a tetőfokára hágni, indul a következő óra – én meg hazafelé tartva azon gondolkodom, milyen kár, hogy nem hoztam magammal váltóruhát…

Pataki Gábor írása